• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Види блискавкозахисту: як визначити чи потрібен блискавкозахист?

Наскільки звичне, настільки ж небезпечне природне явище - блискавка. Удар розрядом 100-150 тисяч ампер в дах багатоповерхівки в більшості випадків спровокує пожежа. Такий сильний імпульс якщо і не призведе до виникнення пожежі, то зашкодить проводку, спалить побутову електроніку. Тому захист споруд від грози потрібний завжди. Як визначити, чи потрібний блискавкозахист, що це таке і як здійснюється, повинен знати кожен.

Для яких будівель немає потреби в захисті від блискавки

Навіть при мінімальному ризику потрапляння блискавки громовідвід потрібен, якщо говорити про безпеку. Але установка такої системи - послуга не з дешевих, тому є ситуації, коли робити це потрібно обов'язково, і є випадки, коли установка тільки рекомендована. Визначити необхідність монтажу громовідводу допоможе розроблена фахівцями класифікація будівель, умовно розділяє їх на категорії блискавкозахисту:

  • Перша категорія включає індустріальні об'єкти, на яких працюють з матеріалами, здатними вибухнути або легко спалахнути.
  • Друга: склади з нафтопродуктами, цеху з виготовлення борошна і комбікорму, холодильні установки з аміаком в якості холодоагенту.
  • III категорія - найбільша і поширена. Сюди відносять дитячі дошкільні установи та школи, лікарні, високі труби котелень і заводів, окремо розташовані будинки висотою понад 30 метрів.

Будинки, які не належать до перерахованих категорій, умовно вважаються безпечними.
Приватні будівлі необхідно захищати, якщо:

  • особняк розташований в селі, котеджному містечку, приватному секторі в межах міста;
  • котедж стоїть на околиці, а поруч немає висотних споруд;
  • дах будинку перекрита металом (профлист, металочерепиця);
  • будинок стоїть на пагорбі, а під ним неглибоко залягають ґрунтові води;
  • всередині будівлі багато електроніки і потужного устаткування.

Сучасні види захисту від блискавки

Блискавкозахист - це комплекс технічних прийомів і установок, який забезпечує безпеку будівлі, людей в ньому і їх майна. Більш простими словами, блискавкозахист - пристрій, що приймає на себе грозовий розряд і переводить його в землю.
Захисні комплекси можуть відрізнятися в залежності від типу і складності об'єкта, їх елементи в різних умовах виступають альтернативою або доповнюють один одного. Способи захисту від блискавок класифікують за кількома ознаками. За призначенням їх поділяють на внутрішні і зовнішні.

Зовнішній

Зовнішній захист - це розташовані окремо або встановлені на даху і фасаді громо- та розрядники, заземлення в грунті поряд з будівництвом або в підвальній зоні. Комплекс складається з:

  • громовідводу (громовідводу);
  • захисного контуру;
  • заземлення.

Кріпляться елементи захисту по-різному. Громовідвід монтується поруч з будівлею на фундаменті з бетону, підставі або обтяженій тринозі, наборі розтяжок або на гвинтових палях. Вибір залежить від типу конструкції. На даху відведення кріпиться кронштейнами або власниками.

Для заземлення по інструкції використовуються три металевих штирі, які стикаються з одного боку один з одним. Конструкцію закопують в ґрунт мінімум на глибину на 2 метри.
За принципом роботи зовнішні комплекси діляться на активні і пасивні. активний блискавкозахист приймає на себе розряд. Приймач видає високовольтні імпульси і перехоплює прямий удар блискавки. Встановлюється він на покрівлі або окремо стоїть щоглі. Активний тип захисту має ряд переваг:

  • приймача не потрібні додаткові джерела енергії, він працює завдяки напрузі в електричному полі під час грози;
  • для установки не потрібно велику кількість струмовідводів і складних настановних робіт, які змінюють зовнішній вигляд споруд.

Пасивна зовнішня система ділиться на:

  • стрижневу (ґрунтується на установці приймають розряд стрижнів, є найпоширенішим варіантом);
  • тросову (застосовується для довгих споруд, струмовідводи монтуються вздовж тросів, які встановлені на стовпи);
  • сітчасту (в основі лежить сітка, яка приймає імпульси, її натягують над будівлею).

Схема пасивного захисту різниться в залежності від виду покрівлі і розмірів будівлі.

Внутрішня

Зовнішній комплекс не захищає від електромагнітного поля, що з'являється під час грози. Воно небезпечно тим, що викликає поломку техніки, електроніки, автоматики, стає причиною збоїв в системах управління. Запобігти проблеми допомагає внутрішня блискавкозахист. Основа внутрішніх комплексів - пристрої захисту від імпульсних перенапруг (ПЗІП). Функція УЗИП - не допустити поширення високих потенціалів на підключену електричну техніку.

Найбільш ефективною стане система, що поєднує в собі внутрішній і зовнішній типи блискавкозахисту.

Установка захисту від грози повинна проводитися фахівцями згідно з попередньо підготовленим робочим проектом. Щороку система повинна проходити перевірку, щоб запобігти поломки і несправності.