• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Що таке моноблок і навіщо він потрібний? Плюси та мінуси моноблоків

У сучасному світі технології значно зробили крок вперед, а тому комп'ютерні системи стали не тільки компактнішими, а й дуже потужними і продуктивними. І це не може не тішити, тому що це відкрило для нас величезні можливості.

Сьогодні можна вибирати комп'ютерну техніку залежно від своїх переваг. Комусь зручно працювати та грати за ноутбуком – такий пристрій дуже компактний, його можна брати з собою. Але при цьому від звичайного ноутбука не варто чекати великої потужності.

Інша справа – стаціонарний комп'ютер. Ви можете вибрати системний блок заводського складання, а можете комплектуючі вибрати і самостійно – все залежить від моделі техніки та можливості її апгрейду. Однак такий ПК вимагатиме і додаткового простору – монітор займе багато місця на столі, і системний блок потрібно десь розмістити.

Але є ще й третій варіант – комп'ютер-моноблок. Це пристрій, який відрізняється високою потужністю та продуктивністю, але при цьому не займає багато місця. Така техніка має низку незаперечних переваг, але і про її недоліки теж потрібно знати перед покупкою.

Що таке моноблок?

Для початку потрібно визначитись, що таке моноблок. Моноблок - це повноцінний комп'ютер, який являє собою звичайний рідкокристалічний монітор. При цьому системний блок відсутній, оскільки всі комплектуючі знаходяться у корпусі монітора.

Останнім часом моноблоки стали дуже популярними, тому що вони не займають багато простору і при цьому не мають зайвих дротів. Проте з такою технікою можна і повноцінно працювати, і цікаво проводити дозвілля за іграми чи переглядами фільмів. Є моноблоки із сенсорним екраном, але й ціна у них буде на порядок вищою.

При виробництві моноблоків використовуються технології створення ноутбуків, але вони не такі мобільні. Але його все одно важко перевозити. Також він вимагає підключення до електромережі, як і звичайний комп'ютер - працювати від батареї ви не зможете.

Моноблок має досить простий пристрій. Всі важливі елементи, як жорсткий диск, системні плати, кулер, знаходяться усередині монітора або у спеціальній підставці невеликого розміру. При цьому товщина самого моноблока всього на пару сантиметрів товща за прості дисплеї.

При цьому в багатьох моделях вже вмонтовані акустичні системи, яких буде достатньо для дому або для офісу. Однак є достатньо рознімань, щоб підключати додаткове обладнання. Також у сучасній техніці використовуються матриці гарної якості, тому ваші очі не будуть втомлюватися.

Існують основні відмінності моноблока від звичайного ПК:

  • компактність. Моноблок точно займе набагато менше місця за відсутності системного блоку;
  • ви не зможете модернізувати моноблок – доведеться задовольнятися тим, що у свій пристрій додав виробник. Це стосується і ремонтопридатності - нову деталь так просто не заміниш, як це можна було б зробити в стаціонарному комп'ютері;
  • моноблок може працювати з «важкими» програмами, але все залежить від вибраної моделі. Техніка може перегріватись, а тому, можливо, доведеться придбати додаткову систему охолодження.

Навіщо потрібний моноблок?

Розваги чи робота? Обидва варіанти мають місце. Причому таке обладнання – це знахідка для офісного приміщення, оскільки він не займе багато місця. Більш того, монітор можна просто повісити на стіну, звільнивши весь простір столу для паперів та іншого важливого приладдя. І продуктивності цілком достатньо для офісних програм.

Є у моноблоків важлива перевага – монітор великий та яскравий, при цьому очі від тривалої роботи втомлюватися не будуть, можна навіть презентації проводити. До того ж ви зможете під себе підібрати мишку та клавіатуру.

Для дому моноблоки також є практично незамінним пристроєм. Для стаціонарного комп'ютера потрібно виділяти місце та купувати робочий стіл. З ноутбуком все простіше - його можна переносити з кімнати до кімнати і ставити там, де зручно. Але у ноутбуків маленький екран та часто слабка акустика. Інша справа – моноблок. Його і тут можна повісити на стіну та всією сім'єю насолоджуватися переглядом фільмів.

Так, для офісної роботи можна вибирати моноблоки з діагонального екрану до 24 дюймів. Цього цілком достатньо і для офісних програм, і для дизайнерів. Для дому все ж таки краще вибрати модель з більшим екраном - вам буде комфортніше за ним грати або дивитися відео.

Які види моноблоків бувають?

Отже, ми з'ясували, що моноблоки – це універсальна техніка для дому та офісу. Але виробники випускають різні моделі обладнання, спрямовані на виконання певних завдань:

  • для офісу. Такі моделі більш потужні та витривалі. Особливо вони актуальні для дизайнерів – великий екран дозволяє приділити увагу найдрібнішим деталям проектів. На таких моніторах можна навіть монтувати відео;
  • для дому. Вирізняються великим розміром екрана. Ви можете підключити додатково акустичну систему високої якості і буквально отримаєте повноцінний домашній кінотеатр;
  • з елементами ноутбука. За своєю потужністю не поступається не тільки лептопу, а й стаціонарному комп'ютеру із середньою потужністю;
  • із сенсорним екраном. Бувають три види: ємнісні, поверхнево-ємнісні, резистивні.

 

Зазвичай виробники на свої моноблоки встановлюють операційну систему Windows. Процес теж буде різним, залежно від обраної вами моделі. Так, на найпростіших пристроях стоятиме слабкий процесор, а у моноблоків для геймерів він буде максимально продуктивним.

 

Переваги та недоліки моноблоків

Сьогодні є великий вибір моноблоків від різних виробників, які відрізняються між собою технічними характеристиками та розмірами. Ви легко зможете вибрати пристрій для себе і за вартістю, і за параметрами. Звичайно, стаціонарний ПК зручний тим, що комплектуючі можна вибирати такі, які вам потрібні для ігор або роботи, але сучасні моноблоки у своїй збірці в цьому плані теж не поступаються.

 

Є плюси та мінуси моноблоку. Отже, головна перевага – це компактність. Звичайно, щодня носити техніку на роботу ви не зможете – це все-таки не ноутбук. Але при цьому вона здатна дати вам більше вільного простору.

 

У моноблоків є й інші плюси:

  • охолодження. Тут вона краще продумана, ніж у звичайних ноутбуків. Тому при оптимальних навантаженнях техніка не буде сильно перегріватися і видавати помилки. Але іноді все ж таки доводиться купувати додаткове обладнання для охолодження;
  • працюють моноблоки практично безшумно, чого не скажеш про системні блоки. Це дуже важливо, коли потрібно зосередитись на роботі, а не відволікатися на сторонні шуми. Це пов'язано з особливою системою охолодження - вона схожа на ту, що використовується в ноутбуках, а не в стаціонарних ПК;
  • великий екран. На такому набагато приємніше дивитися фільми чи грати. Для роботи це теж важливо – можна проводити презентації для певної кількості людей, демонструвати проекти – картинка буде чіткою та красивою;
  • вбудована аудіосистема, яка не поступається якістю тієї, що є в ноутбуках, а навіть перевершує її. Перегляди кінострічок та ігри будуть більш реалістичними – ви буквально відчуєте повне занурення;
  • є вбудований вай-фай модуль. Ви зможете легко підключитися до Інтернету без додаткових шнурів;
  • ви зможете підключати додаткові пристрої, оскільки в моноблоці достатня кількість роз'ємів;
  • відсутність великої кількості проводів, як це буває у стаціонарних комп'ютерах.

Є ще одна перевага, яка зустрічається не так часто - це сенсорний екран. Це зручно для офісу, коли потрібно швидко перемикати програми або їх налаштування, виконувати будь-які завдання. Але якщо моноблок ви купуєте для ігор або перегляду фільмів у домашніх умовах, можна не переплачувати та купити техніку зі звичайним екраном – набагато зручніше грати за допомогою клавіатури та мишки.

Є й певні недоліки моноблоків:

  • ви не зможете брати з собою моноблок на роботу або кудись ще, як це можна робити з ноутбуками;
  • все-таки прості системні блоки потужніші, адже можна модернізувати їх комплектуючі. Але тут просто достатньо визначитися, для яких саме цілей вам потрібна техніка – якщо ви не працюватимете з «важкими» програмами, немає сенсу переплачувати;
  • Ви не зможете змінювати комплектуючі на свій розсуд, як це можна робити в ПК. Більше того, якщо щось вийде з ладу, доведеться викликати майстра, які або відремонтують деталь, або замінять її. У стаціонарному комп'ютері багато ентузіастів самі купували обладнання та встановлювали його;
  • це ж стосується і чищення від пилу – потрібно викликати майстра, який відкриє корпус та ретельно очистити все всередині;
  • за відсутності акумулятора не можна працювати, як із ноутбуком;
  • Ви не зможете замінити матрицю на потужнішу, або динаміку. Прийде задовольнятися тим, що вам пропонують виробники;
  • вартість моноблоків не дуже низька. Вона певною мірою прирівнюється до ціни системного блоку. Але тут важливо визначитися, що саме вам потрібно, для яких цілей і яку суму ви готові заплатити. Адже для стаціонарного комп'ютера доведеться додатково купувати монітор, який теж коштує недешево.

Отже, моноблок – це універсальна техніка, яка призначена для виконання різних завдань. Якоюсь мірою це щось середнє між стаціонарним комп'ютером і ноутбуком, але при цьому є і істотні відмінності від них. Перед покупкою дуже важливо вивчити всі технічні характеристики тієї чи іншої моделі, визначитися із завданнями, що стоятимуть перед обладнанням. Адже від цього залежатиме і ціна моноблоку, і його продуктивність.