• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Принцип роботи електрозамку

Електрозамок зовні майже нічим не відрізняється від звичного варіанта з ключем та серцевиною, проте він має невеликий секрет – електроніку, приховану у самому механізмі. За допомогою такого запору можна закрити будь-які двері - вуличні, внутрішні, гаражні, металеві або металопластикові.

Поставлене завдання виконує котушка електромагніту або невеликий електродвигун. Для приведення механізму в дію використовується ключ-пігулка, спеціальна карта, пульт управління або біометричний ідентифікатор, а при відключенні електричної частини можна використовувати звичайний ключ, вставлений в замкову щілину. Зсередини такий замок можна відкрити дистанційно – за допомогою кнопки управління домофоном або з пульта охорони.

Електромеханічні замки
Принцип роботи електромеханічного замку не такий вже й складний. Утримання дверей у разі відбувається за рахунок спеціального запірного ригеля, приєднаного до електроприводу. Установка такого замку мало чим відрізняється від звичайного механічного – він монтується прямо на двері. Відмінність полягає в необхідності приєднання проводів до самого замку з одного боку та влаштування управління з іншого.

Отже, як працює електромеханічний замок:

  • При зачиненні дверей за допомогою ригеля відбувається введення в робоче положення спеціальної пружини.
  • Одночасно ригель блокує двері в закритому стані за рахунок входження в утримуючу планку замка. Дверне полотно блокується настільки надійно, що відкрити його часто не можна навіть відтисканням дверей.
  • Відкриття дверей відбувається за участю соленоїда, на який надходить напруга. В цьому випадку фіксатор пружини скидається і він втягує ригель в корпус замку.
  • Процес повторюється – при зачиненні дверей ригель звільняється, знову зводячи пружину в робоче положення.

У продажу можна зустріти моделі, що мають різний пристрій електромеханічного замку – з одним або декількома ригелями. Принцип роботи цих пристроїв нічим не відрізняється, просто збільшується кількість пружин.
Оскільки робота такого замку залежить від електроживлення, важливо забезпечити резервне джерело живлення у разі відключення.

Електромагнітні замки
Це одне з найпростіших і надійних замикаючих пристроїв, конструкція якого ще простіше, ніж у електромеханічного замку. Щоб виконати встановлення самостійно або хоча б трохи розуміти, що і як роблять фахівці, необхідно розуміти, як працює електромагнітний замок.

Замикаючий пристрій відрізняється компактністю та простотою внутрішнього пристрою, в якому просто нема чому ламатися. Замок є корпусом з поміщеним всередину електромагнітом і запірною пластиною, що володіє високим рівнем магнітної проникності.

У повну комплектацію електромагнітного замку входять:

  • замикаючий пристрій – корпус, магнітна пластина та набір дротів для підключення;
  • контролер – призначений керувати всіма складовими;
  • зчитувач інформації – кодова панель, яка використовується для відкриття дверей;
  • набір ключів – один основний, запрограмований на певну частоту та додатковий набір від 3 до 6 штук;
  • кнопка виходу без ключа – встановлюється усередині приміщення;
  • блок живлення – часто доповнюється вбудованими акумуляторами, які забезпечують роботу при вимкненні живлення.

Принцип дії електромагнітного запору нескладний:

  • У разі виникнення напруги (220 V) в обмотці замка утворюється струм.
  • Сердечник і платівка у відповідь і формують ланцюг, усередині якого утворюється магнітне поле, надійно блокує двері в закритому положенні.
  • У момент набору коду або додавання ключа до зчитувача інформації магнітний ланцюг розривається, внаслідок чого пластина віджимається і двері відразу відчиняються.

Електромагнітні замки досить часто застосовуються в системах контролю управління доступом (СКУД), адже їх неможливо відкрити за допомогою відмички або шляхом підбору ключів. Для злому таких дверей доведеться витратити набагато більше часу та зусиль. Зате вона дуже зручна для облаштування пожежних виходів, адже, на відміну від механічної, при відключенні напруги вона відкривається автоматично.