• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Як встановити систему захисту від протікання

Яким би надійним і новим не був водогін у вашому будинку, ризик раптового протікання все одно зберігається. Незалежно від причин потопу, наслідки його не надто приємні. Доведеться не тільки якнайшвидше усунути несправність, але й оплатити ремонт сусідам знизу, що постраждали з вашої вини.

Запобігти подібній ситуації допоможе установка системи захисту від протікання, яка за перших ознак аварії просто перекриє воду і зупинить затоплення квартири. Система працює автоматично, тому ефективна навіть у разі, коли нікого немає вдома.

Принцип роботи захисту від протікання
Сьогодні на ринку представлено кілька варіантів системи захисту, але всі вони містять три основні елементи:

  • керуючий модуль;
  • датчики контролю протікання;
  • кульові крани, що автоматично перекривають подачу води.

Принцип роботи такої системи є простим, але ефективним. Датчики містять пару електродів, що фіксують різницю електричної провідності повітря і води. Якщо місце їх установки підмокає, то опір знижується, що призводить до замикання електроланцюга. На модуль, що управляє, передається сигнал і контролер віддає команду автоматичним кранам, які відразу закриваються, зупиняючи доступ води в приміщення.

Потрібно виявити причину появи води на датчиках, усунути її та просушити контакти. Після цього контролер входить у вихідний стан і робота системи відновлюється.

Виходячи з цього, схема монтажу датчиків затоплення має бути такою, щоб охопити усі можливі точки прориву. Найчастіше їх ставлять на підлозі під раковиною, опалювальними батареями, пральною машинкою, під ванною або душовою кабінкою, очищуючими фільтрами. Правильно встановлений захист працює автономно і не вимагає втручання людини, доки не настане час усувати поломку, через яку відбулося спрацювання захисту.

Як своїми руками виконати встановлення
Монтаж системи захисту від протікання не такий вже й складний, особливо, якщо ви здатні тримати в руках інструменти. Починати слід із ретельного промальовування схеми. Це допоможе зрозуміти, де будуть розташовуватися датчики та інші елементи системи і чи вистачає вам дротів для їхнього з'єднання. Починати монтаж слід з установки автоматичних кульових вентилів. Це дуже важливий момент, адже помилка призведе до того, що захист не спрацює та доступ води перекритий не буде.

  • Перекрийте запірні крани.
  • Розріжте труби на ділянці, розташованій за ними, та обережно від'єднайте лічильник, намагаючись не потривожити пломби.
  • Встановіть автоматичні крани на підготовлений згін.
  • Поверніть на місце лічильник і раніше зняті труби.

Після встановлення переконайтеся, що всі з'єднання герметичні і нічого не капає.

Установка датчиків протікання води може проводитись двома способами: зверху або всередині покриття. Останній кращий, оскільки датчики в цьому випадку розміщуються в підготовлених у підлозі заглибленнях, а контакти знаходяться на пару міліметрів вище за площу підлоги. Таке розташування дозволяє виключати помилкове спрацьовування при раптовому попаданні бризок.

Якщо датчики розташовуються зверху, то треба діяти так:

  • приклейте дно приладу у вибраному місці на двосторонній скотч;
  • закріпіть сигнальну пластину контактами донизу;
  • встановіть декоративну кришку.

Якщо датчики з контролером взаємодіють через бездротовий зв'язок, просто розкладіть їх по будинку в потрібних місцях і закріпіть скотчем.

Потім встановіть модуль керування системою там, де його зручно обслуговувати – просто прикрутіть його шурупами до стіни. Користуючись інструкцією до пристрою, приєднайте кульові крани до роз'ємів на платі модуля, що управляє, - звіряйтеся з позначеннями, щоб не переплутати. Потім те саме проробіть з датчиками і приєднайте модуль до електромережі.

Якщо ви все зробили правильно, після натискання кнопки включення зелений світлодіод повідомить про готовність приладу до роботи. Залишиться лише перевірити працездатність системи, навмисне заливши водою один із датчиків.