• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Як вибрати хороший комп'ютер

У цифрову епоху і при масовому переході на віддалений режим роботи та навчання питання, як вибирати комп'ютер, набуває особливої важливості. У ціновому плані найвигідніше купувати комп'ютер, який складається з окремих комплектуючих – материнської плати, оперативної пам'яті, відеокарти, жорсткого диска та інших. Але щоб машина вийшла дійсно економічною і відповідає завданням користувача, потрібно знати призначення кожної складової частини хоча б загалом.

Різновиди комп'ютерів за призначенням
Перед тим, як вирушати в магазин за новим ПК, потрібно добре подумати над тим, для яких завдань він використовуватиметься. До основних завдань належать:

  • Стандартна офісна робота. Цілком достатньо комп'ютера з мінімальною продуктивністю. Але використовувати найдешевші комплектуючі для такої машини все ж таки не варто. Дуже бюджетні деталі частіше виходять з ладу, а це позначається на виконанні роботи. Крім того, низька продуктивність не дасть користуватися сучасним інтернетом на повну силу.
  • Для спеціальних професійних завдань. Ці комп'ютери повинні точно відповідати вимогам програм, з якими вони працюватимуть. Сучасний Autocad, Photoshop або 3dMAX вимагають великого ресурсу процесора та оперативної/відеопам'яті. Якщо комп'ютер виявиться слабкішим, подібні програми просто не зможуть адекватно працювати. Збирати систему рекомендується хоча б із невеликим запасом.
  • Ігри. Якщо комп'ютер планується використовувати для ігор, то тут лише одна рекомендація: що потужніша, то краще. В описі кожної гри викладаються мінімальні системні вимоги до обладнання. Якщо комп'ютер не відповідає, грати буде неможливо.

Якщо у питанні, як вибрати системний блок, було прийнято рішення, що комп'ютер потрібен для виконання різних завдань (наприклад, для офісної роботи та для ігор), то його конфігурація повинна відповідати найвимогливішою з них.

Порядок вибору комплектуючих
Всі складові комп'ютера постійно взаємодіють один з одним, і робота одних великою мірою залежить від роботи інших. Тому характеристики мають бути порівнянними.
Якась лінійна, строга ієрархія відсутня. Але в загальних рисах побудова комп'ютера йде наступним ланцюжком.

Насамперед визначаються з процесором – це найвідповідальніший і, зазвичай, дорогий компонент. Потім підбирають такі елементи в порядку черговості:

  • системна (материнська) плата;
  • відеочіп;
  • плашка ОЗУ;
  • внутрішній накопичувач;
  • кулер;
  • адаптер живлення.

Всі вони поєднуються в одному корпусі в так званий системний блок.
Вже після вибору внутрішніх комплектуючих можна зайнятися покупкою монітора та інших периферійних пристроїв (миша, клавіатура, принтер, сканер та інші).

 

У багатьох інтернет-магазинах можна скористатися онлайн-конструктором, що полегшує вибір комплектуючих. З їхньою допомогою підібрати комплектацію може навіть непрофесіонал. Конструктор автоматично захищає від таких фатальних помилок, як, наприклад, замовлення системної плати, яка не підтримує вибраний процесор. Це полегшує завдання, як вибрати ПК.

Процесор – основа комп'ютера
Мікропроцесор - це без перебільшення найважливіший вузол комп'ютера, що визначає величезну кількість його робочих властивостей. Сучасна обчислювальна техніка використовується багато моделей процесорів. При виборі цієї частини складність полягає не тільки у визначенні моделі, яка здатна вирішувати завдання, що стоять перед користувачем, а й у тому, що кожен процесор може ефективно взаємодіяти лише з іншими частинами. Наприклад, купувати потужну відеокарту для слабкого процесора - це просто марнування грошей.

Розглянемо основні параметри будь-якого процесора.

Фірма виробник
Сьогодні основними постачальниками якісних процесорів є Intel та AMD. Продукція Intel вважається стабільнішою.

Число ядер
Чим їх більше, тим краща продуктивність. Для ігрових цілей слід вибирати максимально можливу (за ціною) кількість ядер. Сьогодні максимум становить 64 ядра. Для роботи з певними програмами потрібно стільки ядер, скільки зазначено у специфікації для цієї програми, інакше це будуть невиправдані витрати. Але якщо жорстка економія не потрібна, можна брати і більше. Для нормальних навантажень досить 8-16 ядер.

Графічне ядро
Необхідне для роботи вбудованої відеокарти. Комп'ютер, який має виділеного графічного адаптера, взагалі може працювати, якщо процесор немає графічного ядра.

Частота процесора
Безпосередньо пов'язана зі швидкістю роботи, показує, скільки операцій виконується за секунду. Стандартно вибирають показник від 21 до 35 ГГц.

Тип роз'єму на материнській платі
Іноді використовуються назви "сокет" або "гніздо". Типи роз'ємів повинні збігатися, інакше підключення неможливе.

Кеш (надоперативна пам'ять)
Чим більший рівень кешу, тим швидше процесорний відгук.

Споживання енергії та тепловиділення
Параметри визначають потужність необхідного блоку живлення, конструкцію корпусу та системи охолодження. Якщо процесор нагрівається вище за певну температуру, відбувається автоматичне вимкнення комп'ютера.
Це основні параметри процесора, але є й інші. Вони менш важливі, але теж у сумі дуже впливають на зручність використання техніки.

Материнська плата
Ця частина не менш важлива, ніж процесор. Називається "материнською", тому що до неї підключаються і на ній розташовуються інші комплектуючі - відеочіп, процесор, оперативна пам'ять і т. д. Продуктивність готового комп'ютера залежить від пропускної спроможності шин. Якщо ця здатність недостатньо велика, то загальна продуктивність буде низькою, незважаючи на потужний процесор та інші частини. Якщо ж з'єднати материнську плату, пам'ять і процесор, які дуже відрізняються один від одного за швидкістю роботи, то такий комп'ютер може і зовсім не запуститися.

Тип роз'єму (сокет) та вид процесорів, які плата підтримує
Спочатку необхідно визначитися із процесором і на цій основі підбирати материнську плату, яка призначена для його обслуговування. Виробники материнських плат чітко перераховують процесори, із якими сумісні їх плати. Цих рекомендацій і треба дотримуватись.

Чіпсет (блок мікросхем)
Intel та AMD підтримують різні чіпсети. виробники зазвичай вказують призначення своїх чіпсетів (ігрові, офісні та інші).

Частота роботи шини
Чим більший цей показник, тим краще швидкість функціонування комп'ютера. Частота має бути не менше, ніж вимагають вибрані процесор та пам'ять. Занадто велика різниця у потрібних частотах викликає проблеми із запуском зібраного комп'ютера.

Підтримка оперативної пам'яті
Тут необхідно аналізувати наступний набір параметрів: обсяг та тип пам'яті, типи та кількість необхідних роз'ємів (слотів).

Режим роботи
При двоканальному допускається або 2 або 4 модулі пам'яті. Якщо ж додати 3 модулі, система працюватиме гірше, ніж за двох.

Габарити
Форм-фактор визначає геометрію плати, кількість роз'ємів і технологічних отворів, впливає багато характеристик, зокрема і розміри зовнішнього корпусу, який потрібен комп'ютеру.

Підтримка технологій відеокарт
Дуже важливий показник для геймерських комп'ютерів, і для ПК, які мають працювати в основному з графікою та відеоконтентом.

Оперативна пам'ять
Ще один найважливіший компонент. Недостатній обсяг оперативної пам'яті і занадто мала частота роботи шини призводять до того, що операції здійснюються або дуже повільно, або взагалі не виконуються, незважаючи на потужний процесор та інші дорогі компоненти.

Основні характеристики оперативної пам'яті:

  • тип – більшість сучасних середніх комп'ютерів використовує DDR4;
  • обсяг – чим більше, тим краще, але для надто великого обсягу (понад 3 ГБ) необхідна відповідна операційна система;
  • геометричні розміри модулів (форм-фактор) – для настільних ПК потрібен DIMM;
  • частота – визначає швидкість виконання операцій та обміну інформацією, має відповідати вимогам материнської плати;
  • охолодження (кулер) – для персональних комп'ютерів, що працюють з офісними завданнями, додаткове охолодження оперативної пам'яті не потрібне (хоча вона і не заважає), але для ігрових та для комп'ютерів, що працюють із відеоконтентом, потрібні радіатори.

Оперативну пам'ять за потреби можна додавати до вже зібраного комп'ютера. Але якщо модулі встигнуть застаріти, розширення буде неможливим.

Внутрішній накопичувач
Диски великого обсягу зазвичай мають малу швидкість, а малого обсягу, навпаки, працюють швидко. Є й такі, що мають великий обсяг та високу швидкість, але коштують дорого.

Основні різновиди:

  • SSD (Флеш-пам'ять) – забезпечує швидкий відгук;
  • HDD – повільний, але об'ємний накопичувач;
  • гібридний – HDD з додатковою областю SSD прискорює роботу при правильному налаштуванні системи;

Корпус
Складові комп'ютера утримуються разом і без корпусу. Але ця деталь потрібна, щоб захищати комплектуючі від дії пилу, який згубно позначається на роботі всіх пристроїв. Також корпус приглушує шум, який видається потужним ПК.

Роздумуючи, який системник краще вибрати, рекомендується звертати увагу на такі характеристики:

  • геометричні розміри;
  • розташування кріплень, призначених для материнської плати;
  • наявність роз'ємів для навушників;
  • місце для відеокарти.
  • Також потрібно встановити, чи є в корпусі блок живлення - деякі моделі мають таку конструкцію. Корпуси з блоками живлення мають два варіанти:
  • адаптер зверху;
  • адаптер знизу.

Вирішуючи, як підібрати хороший комп'ютер, підбирають найзручніше становище – це залежить від того, де встановлена ​​електрична розетка.

Форма корпусу впливає на циркуляцію повітря та охолодження. Тому для ігрових комп'ютерів слід вибирати варіанти, спеціально для них призначені. Вони коштують дорожче, але дешевші корпуси не забезпечують адекватного охолодження, що знижує продуктивність та прискорює зношування.

Блок живлення
Без електроживлення комп'ютер непрацездатний. Якість та тривалість роботи залежать від стабільності та інших параметрів блоку живлення.

Першочергові характеристики:

  • потужність – якщо вона недостатня, комп'ютер не увімкнеться;
  • число та типи роз'ємів для забезпечення живлення материнської плати, процесора, відеокарти, жорстких дисків;
  • геометричні розміри – повинні бути адекватні обраному корпусу;
  • розташування вентиляторів;
  • довжина електричних кабелів та наявність знімних проводів.

Для розрахунку потужності блоку живлення приблизно підходить наступна формула: складають потужність процесора та відеокарти та множать отримане число на 1,5.

Кулер
Виконує функцію охолодження процесора, що нагрівається під час роботи. Охолоджувач підбирають залежно від потужності процесора та відповідно до сокету (роз'єму). Обидва параметри вказані на коробці з кулером.

Монітор та периферія
Вибір монітора багато в чому схожий на вибір телевізора. Основні характеристики:
● діагональ екрана;

  • співвідношення сторін;
  • тип матриці – TN, IPS, TFT;
  • покриття: глянсовий або матовий;
  • дозвіл;
  • частота розгортки (мінімум 60, максимум 360 Гц);
  • час відгуку;
  • число та тип роз'ємів;
  • вид підставки.

Монітор повинен відповідати можливостям комп'ютера. Так, при частоті оновлення 120 Гц потрібно, щоб відеокарта і процесор могли підтримувати таку швидкість.

Клавіатуру та мишу користувачі зазвичай вибирають, спираючись на власні смаки та ергономіку робочого місця.

Оптимальний вибір комплектуючих для ПК потребує професійних знань. Керуючись загальною інформацією, практично кожен може зібрати непоганий комп'ютер. Але скомпонувати машину, яка ідеально підходить для поставленого завдання, під силу лише фахівцю.