• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Що таке термопаста і для чого вона потрібна

Перегрівання комп'ютера під час гри або активної роботи практично завжди призводить до серйозних наслідків. Крім незручностей, відмова роботи комплектуючих супроводжується чималими витратами на ремонт, та й полагодити елемент, що вийшов з ладу, вдається далеко не завжди. Перегрів відбувається з різних причин, а помітити його не так вже й складно - система охолодження працює дуже галасливо і "натужно", різко падає продуктивність, а в деяких випадках відбувається раптове відключення пристрою. Якщо причиною такої реакції є забруднення, то проблеми йдуть разом з очищенням поверхонь і придбанням додаткової підставки, що охолоджує, якщо йдеться про ноутбук.

Проте з часом проблема проявляється все частіше і просте очищення вже не рятує. З відведенням зайвого тепла та підтриманням нормальної температури компонентів успішно справляється застосування термопасти. Ця субстанція наноситься при складанні в потрібних місцях, але поступово втрачає свої властивості і потребує оновлення.

Для чого потрібна термопаста

Ті, хто не дуже розуміється на внутрішньому пристрої ПК або ноутбука, напевно не знають, що таке термопаста і для чого вона потрібна. Проте речовина виконує досить важливу функцію – щільність зіткнення на місці контакту процесора з радіатором охолодження, не допускаючи перегрівання.

При навантаженнях кристал процесора або відеокарти активно нагрівається, передаючи велику кількість тепла на металеву теплорозподільну кришку або теплоприймач системи охолодження Далі надлишкове тепло передається на радіатор, який примусово охолоджується повітрям від вентилятора.

Наскільки б плоскими не були дотичні поверхні, вони все одно мають дрібні зазубринки, тріщини та інші нерівності, в яких затримується повітря, що перешкоджає відведенню надлишків тепла. Тому важливо ідеально вирівняти поверхні та мінімізувати повітряний прошарок між ними, що робить термопаста, заповнюючи собою дрібні нерівності.

Що входить до складу пасти, що проводить тепло
Для отримання високої теплопровідної здатності у складі такої речовини використовують різні нано- та мікродисперсні добавки, тому всі термопасти є різними за складом. Вони включають:

  • срібло;
  • нітрит алюмінію;
  • графіт;
  • алмазні мікрокристали;
  • нітрат бору;
  • вольфрам чи мідь;
  • оксиди алюмінію;
  • оксид цинку;
  • рідкі метали.

Основою служить синтетичне масло (іноді мінеральне), а також різні суміші, що погано випаровуються. Актуальні також пасти з речовинами, здатними полімеризуватися.

Популярні варіанти термопасти для ПК
Якщо ви вже розібралися, навіщо потрібна термопаста, варто поговорити про те, якою вона буває і як часто її доведеться міняти. На ринку можна знайти безліч варіантів такого продукту, причому за різною вартістю. Найчастіше саме від цінника залежатиме термін, через який теплопровідний прошарок доведеться замінити. Купуючи найдешевший варіант, не варто очікувати, що свої властивості паста зберігатиме роками, тоді як дорогого продукту цілком може вистачити на 7-8 років.

Найбільш популярні такі варіанти:

  • КПТ-8. Непоганий бюджетний продукт, середній термін використання якого – 3-4 роки. Термопаста КТП-8 швидко знімається та легко наноситься на поверхню, не викликає корозії та не тече. Однак теплопровідність у неї помітно менша, ніж у більшості аналогів, що іноді викликає нарікання у споживачів.

  • Arctic Cooling MX-4. Це один з найбільш надійних та кращих варіантів у споживачів, які не розуміють, навіщо міняти термопасту щороку, якщо можна купити якісний продукт і робити це раз на 5-6 років. Тут, звичайно, багато залежить від навантажень, але свої характеристики вона зберігає довше за аналоги. Термопаста не тече, легко видаляється та наноситься, має середню в'язкість. Варто не так вже й дешево, що з лишком компенсується варіативністю розфасовки в шприцах по 20, 8, 4 або 2 грами – можна вибрати варіант за потребами та гаманцем.

Thermal Grizzly Kryonaut. Це одна з кращих термопаст на ринку - відрізняється високою продуктивністю і підходить для найкапризніших і найвибагливіших систем. Незважаючи на досить високу вартість, цей продукт користується неабиякою популярністю. Термопаста "Гризлі" досить в'язка, тому перед нанесенням її краще розігріти.

Як видалити термопасту
Якщо ви вирішили, що час замінити пасту, потрібно видалити з поверхні залишки попередньої субстанції. Навіщо це робити? Суміш із двох термопаст (нової і старої) створює додатковий розділ двох середовищ, що точно не сприяє підвищенню теплопровідності. Тому перш ніж нанести свіжу термопасту, стару необхідно старанно зчистити.

 

Найчастіше субстанція добре видаляється просоченою спиртом безворсовою серветкою для оргтехніки. А ось ацетон, воду чи розчинники використовувати не варто. Якщо ви вирішили замінити термопасту на ноутбуці, то варто бути особливо обережним. Поверхня кристала процесора не захищена металом, тому важливо не пошкодити. Якщо у попередньому варіанті використовувалася паста, що містить алюмінієву стружку, важливо не допустити попадання речовини на радіодеталі, адже може статися замикання.

 

Також видалити залишки термопасти можна дерев'яною лінійкою, пластиковою карткою або звичайною шкільною гумкою-«стирачкою». Останній спосіб займає, звичайно, чимало часу, проте результат того вартий, а процесор напевно залишиться цілим.


Як наносити термопасту: етапи робіт
У процесі роботи можна з необережності зробити помилку, яка негативно позначиться на роботі процесора, так що при нанесенні складу важливо дотримуватися певних правил:

  • пасту слід наносити рівномірно і лише у місці прилягання процесора та радіатора;
  • шар повинен бути мізерним і цілісним, без прогалин та розривів.

Перед початком роботи слід відключити пристрій від мережі, відкрутити та зняти деталі, що не дають дістатися до потрібного місця – стінки системника, кулер та радіатор. При заміні термопасти на ноутбуці також потрібно зняти акумуляторну батарею. Після цього необхідно очистити поверхні, що з'єднуються від старого шару пасти і знежирити спиртом.

Крапля термопасти наноситься в центр деталі, що змащується (процесора) і акуратно розподіляється по всій поверхні. Радіатор кулера при цьому взагалі не потребує змащування, так як він має площу більшу, ніж поверхня контакту. Нанесення ізолятора на радіатор може лише призвести до замикання контактів на материнській платі та марної витрати термопасти.

Розподіляти речовину по поверхні процесора можна різними способами:

  • за допомогою пластикової картки;
  • спеціальною лопаткою, що іноді продається разом із пастою;
  • пальцями у гумових рукавичках;
  • пензликом і так далі.

При цьому важливо не використовувати інструменти, здатні подряпати поверхню процесора, викрутки, металеві лінійки та інші. Якщо паста потрапила за межі потрібної області, її необхідно стерти за допомогою ватної палички, змоченої у ізопропіловому спирті.

У середньому шар правильно нанесеної термопасти становить 0,5-1 мм, тому якщо для змащування всієї поверхні однієї краплі не вистачило, можна додати ще трохи. Головне – не перестаратися.

Після закінчення робіт потрібно повернути кулер на місце до клацання спеціальних кріплень і зібрати всі деталі у зворотному порядку.

Своєчасна заміна термопасти позбавить вас складнощів, пов'язаних з перегріванням ПК. Не варто також забувати і про належний догляд і вчасно очищати «нутрості комп'ютера від бруду та пилу.