• Технічна підтримка: 0800 308-838
  • Відділ монтажу: 0800 201-705
  • Відділ продажів: 0800 208-991БЕЗКОШТОВНО
  • м. Київ, просп. С. Бандери, 13-в

Відділ продажів:

044 53-81-575
0
02.08.2023

Що таке система зберігання даних та як її використовувати

Система зберігання даних - це комплекс технічних та програмних засобів, який використовується для зберігання та управління великими обсягами інформації. До інформації відносяться будь-які файли, у тому числі медіа, структуровані та неструктуровані. Іншими словами, СГД - це система зберігання даних на жорстких дисках, таких як SSD або HDD. Однак, це не стандартний жорсткий диск, системи зберігання даних відрізняються складнішим пристроєм та більшим обсягом сховища. Також такі носії можна об'єднувати в одну мережу даних, для них використовується окреме програмне забезпечення, яке дозволяє копіювати файли, стискати та віртуалізувати.

Чому системи зберігання даних стали потрібні
З розвитком ІТ-сфери і цифрових технологій виникає потреба у збереженні великої кількості інформації, помітне як зростання кількості даних, так і збільшення значимості. За даними аналітиків, обсяг цифрової інформації зростає щохвилини, при цьому дані стають дедалі дорожчими. Зберігання даних посідає друге місце серед витрат ІТ-сфери, тому організації шукають можливість знижувати енергоспоживання СГД та витрати на їхнє обслуговування.

Для нормального перебігу бізнес-процесів необхідно мати доступ до інформації та захистити її від знищення. Правильно спроектована система зберігання допоможе зробити бізнес-процеси безперервними.

Компоненти систем зберігання даних

Такі системи дозволяють організувати зберігання даних на дискових просторах так, щоб на них можна було розмістити найбільшу кількість інформації.

Системи включають:
1. Носії інформації. В даний час носіями інформації в таких системах виступають жорсткі диски, але йде перехід на твердотільні електронні накопичувачі SSD. Це можуть бути надійніші SAS, дешевші SATA, а в системах резервного копіювання використовуються стрічкові накопичувачі.
2. Системи керування даними. СГД володіє такими функціями як дзеркалювання, реплікація інформації між різними системами, також є масиви, що самовідновлюються, які дозволяють не втратити важливу інформацію, моніторинг, резервне копіювання і підтримка відмовостійких масивів.
3. Мережа передачі. Це середовище, яке використовується для зв'язку між сервером та системою зберігання даних, а також для зв'язку систем один з одним.

Це основні компоненти системи можна розділити на типи, залежно від мережі, яка використовується для передачі інформації.

Сервери та системи зберігання даних знайшли застосування у всіх сферах діяльності. Вони використовуються не тільки для зберігання, але й для формування звітності та аналізу причин події. Багато організацій використовують сховища даних для розуміння того, що відбувається у бізнесі, що можна виправити чи покращити. Це складна система, яка необхідна будь-якому бізнесу, що розвивається у цифровому середовищі.

Головні вимоги до СГД

Система зберігання даних підключає кілька десятків чи сотень серверів. Головні вимоги до систем, це:
1. Доступність даних у будь-який момент, коли це необхідно. Для збереження цілісності даних у системах є технологія RAID та миттєве копіювання файлів усередині диска або на іншу систему зберігання.
2. Можливість додавати апаратуру або програмне забезпечення без зупинки роботи системи.
3. Надійність, у таких системах резервуються всі компоненти. Обов'язково має бути налаштовано оповіщення про неполадки.
4. Продуктивність. Ця властивість залежить від кількості встановлених накопичувачів, їх обсягу та потужності. Також на цей показник впливає можливість гнучкого налаштування та кількість зовнішніх та внутрішніх інтерфейсів.
5. Можливість нарощування кількості жорстких дисків, кеш-пам'яті та збільшення функціоналу за допомогою додаткового програмного забезпечення. Функція масштабування дозволяє економити, для збільшення обсягу пам'яті не потрібно купувати нове обладнання, достатньо вдосконалити вже існуюче.

Будь-яка система керується через веб-інтерфейс чи командний рядок. Для зручності передбачені функції моніторингу неполадок та різні способи оповіщення про проблеми роботи.

Які бувають СГД
Є 2 основних типи СГД: дискові та стрічкові. Дискові використовуються для формування резервних копій та швидкої роботи з даними. Стрічкові застосовують для формування резервних копій та архівів.

Дискові поділяються на:

  • Високопродуктивне обладнання для робочих даних.
  • Дискові бібліотеки для резервних копій.
  • CAS-системи для зберігання копій та архівів.

Стрічкові можна розділити на:

  • Окремі накопичувачі.
  • Автоматичні завантажувачі – це один накопичувач і кілька слотів для стрічок.
  • Бібліотеки, в яких для одного накопичувача є безліч слотів для стрічок.

Як підібрати систему для зберігання
Вибір системи зберігання даних - складне завдання, яке потребує компетенції. Перше питання, яке потрібно поставити собі під час вибору: навіщо потрібна система зберігання. Які дані на ній буде збережено, в якому обсязі. Наприклад, якщо система потрібна для хмарного зберігання фото або відео, можна викреслити пристрої, які розраховані під випадковий доступ малим блоком. Не підійдуть пристрої з покращеною компресією, оскільки це збільшує їхню вартість, а фото і відео все одно компресії не піддаються.

Далі визначтеся, скільки даних зберігатимете. Якщо потрібно обробляти лише 500 Гб, не варто купувати багаторівневу систему, для цього підійдуть побутові SSD-накопичувачі. Також варто враховувати, який відсоток загального обсягу є гарячими даними, нерівномірність інформації. Якщо на накопичувачах будуть зберігатися різні файли, потрібна багаторівнева система Flash Cache. Якщо навантаження рівномірне (наприклад, зберігаються тільки записи з камер спостереження), воно не потрібне, і можна заощадити на пристрої.
Наступні важливі моменти, це продуктивність та відмовостійкість.

Відмовостійкість включає 3 показники:
1. Доступність визначає час, протягом якого можна працювати з даними. Вимірюється у відсотках.
2. RPO показує обсяг даних, які можуть бути втрачені під час аварії. Вимірюється у годиннику. З RPO створюється протокол резервного копіювання.
3. RTO показує, за який час можна відновити доступ до даних. Він визначає, чи знадобиться метрокластер.

Розібратися із вимогами до продуктивності складніше. Самостійно зробити це майже неможливо, тому що ви не знаєте, яке навантаження діятиме на систему. Найкраще звернутися до інтегратора, який допоможе розрахувати навантаження персонально для вас. Або можна взяти для тесту обладнання в інтегратора, отримати дані по навантаженню, і на підставі зібрати статистику продуктивності. Це буде оптимальним рішенням.

Однак не забувайте, що недостатньо вибрати потрібну систему. Потрібно ще знайти персонал, який вміє працювати з підібраним обладнанням.